Отчитат бум на пожарите в Монтанско, научи агенция BulNews.  През декември,

...
Отчитат бум на пожарите в Монтанско, научи агенция BulNews. 
През декември,
Коментари Харесай

Бум на пожарите в Монтанско заради непочистени комини

Отчитат взрив на пожарите в Монтанско, научи организация BulNews.  През декември, съвсем всеки ден огнеборците в района са гасили пожари в комини. Огънят е нанесъл и големи вреди в някои от домовете на хората.
Преди седмици коминът на къщата на Гергана Борисова от Монтана пламва. „ Една съседка, пристигна и ми сподели, че гори комина, излиза огън от него. Аз влязох вътре, само че нямаше дим, излязох и видях, че излиза по-слаб огън “, разказва тя. Жената незабавно звъни в пожарната. Според нея повода за огъня е непочистеният ѝ комин. „ Аз споделих на моя наследник да го почистим, той не го направи. А ние всяка година чистим, тъй като сме на парно и горим от заран до вечер “, добавя Гергана. Жената се разминала без съществени вреди. Но единствено за месец декември, пожарникарите в Монтана са се отзовали на 15 сигнала за пожари на комини, както и за погрешно потребление на отоплителни уреди.
„ През месец декември имаме два пожара със обилни материални вреди в домове на хора от района. Причината е в резултат на самозапалване и най-много поради това, че не се съблюдават противопожарните правила. До самите комини имаме сложени дрешници, обшивка, които в резултат на запалване на комина и повишение на температурата, водят до запалване на дървените и горивните материали подпрени до комина “, разказва Иван Иванов – шеф на бранш „ Пожарогасителна и избавителна активност “ в града.
И с цел да не се стига до вреди, пожарникарите поучават. „ Преди започване на отоплителния сезон е нужно хората да си наемат компания, която да извърши разчистване на комина, да бъдат отстранени горивните сажди от него и вероятно според от натовареността и броят на прилагане на отоплителни уреди, да се извърши също едно разчистване по време на самия сезон “, прикани Иванов.
Това към този момент няма да пропуща и Гергана. „ Обезателно, и да не е доста, това, което се е хванало, би трябвало да пада “, уверена е тя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР